Onderhoud

Verfkleuren

De oorspronkelijke verfleverancier heette Brink & Molyn. De volgende kleuren zijn gebruikt voor de ramen en kozijnen en voor- en garagedeur:

Kozijnen: BM 5412 (blauwzwart)

Ramen: BM 5418 (Wit)

Bij een goede verfhandel kunt u op basis van deze kleuren de verf laten mengen. Bijvoorbeeld bij Nicolaas verf aan de Rooseveltstraat. Verschillende bewoners kozen dan voor Histor Rubbol glans als basis

De verf voor de rabatdelen bij de 2 onder 1 kap woningen is niet meer leverbaar. Een goed alternatief is Sikkens Cetol TCX gloss Kleurnummer 163 uit de Pehalin Edelhout Collectie.

Inmiddels valt het op dat veel schilders hun ‘eigen’ verf gebruiken. Het ‘wit’ is vaak witter en het blauw is vaak paarser dan de oorspronkelijke kleur.   

raamkrukken en raamuitzetters vervangen:

vind hier een instructie: Tutorial raamkrukken vervangen

Bitumen dakbedekking

Op de platte daken ligt bitumen met grind. Er wordt geadviseerd na ca. 25 dit bitumen te vervangen of in elk geval regelmatig te inspecteren. Houd dit dus goed in de gaten. Dat geldt ook voor de loodslabben. Diverse bewoners hebben deze al laten vervangen ivm lekkages door scheuren

Hieronder een indicatie van de kosten voor vervangen in 2018 https://www.karpersenforellen.nl/wp-content/uploads/2019/02/201800414_Offerte-bitumen-dakbedekking.pdf

Dakpannen

De originele dakpannen zijn betonnen sneldek pannen in de kleur ‘Herfst’.

Inmiddels worden na 30 jaar de dakpannen er niet beter op. Dat is te zien aan het rode gruis in de dakgoten. Extra aandacht verdient de doorvoer dakpan ter plaatse van de standpijp van de riolering (Dit is het ‘bolletje’ direct achter de zwarte kunststof doorvoer van de mechanische ventilatie in het dakvlak aan de voorkant). Deze bleek bij een aantal woningen ‘weggerot’ rond de doorvoer. Gevolg is een lekkage op plaatsen waar je het niet verwacht. Bij vervanging van deze pan komt er een kunststof pan voor in de plaats met daarin opgenomen de doorvoer.

Gevelstenen

De originele gevelstenen zijn lichtgele genuanceerde handvorm code 1655

Gevelpaneel onder raam hobbykamer vervangen

Het paneel onder het raam van de hobbykamer kan houtrot vertonen, evenals het achterliggende (vuren) houten raamwerk waarop de multiplex plaat is gemonteerd.

Tip bij vervanging: Zaag eerst het paneel van beneden naar boven door met zgn multitool vanaf de onderzijde. Trek het paneel dan naar je toe want het paneel zit in het raamwerk met een soort mes-en-groef constructie. Daarna kunnen de twee delen naar beneden eruit geschoven worden. Gebruik dan bij het plaatsen van de nieuwe multiplex plaat rvs-schroeven om roest- (en later houtrot-) problemen te voorkomen. De multiplex-plaat moet aan de bovenzijde worden afgeschuind, omdat deze weer in de groef van het raamkozijn moet vallen. Dit kan met een schaaf(machine).

Riolering en afwatering

De riolering van onze woningen is van het zogenaamde collectiesysteem. Dat betekent dat van meerdere woningen het vuilwater (toilet, douche, etc.) samen met het hemelwater op dezelfde afvoer naar het hoofdriool zit.

Met name de aansluitingen van de hemelwaterafvoeren op het collectiesysteem zijn vaak afgebroken. Gevolg is verzakt straatwerk en tuinen omdat het zand wegspoelt en in het slechtste geval het riool verstopt.
Kijk ook eens in de kruipruimte of daar water staat. In een aantal huizenblokken
bleek namelijk de drainage niet meer af te voeren, omdat deze verstopt zat of omdat de zinkput op de kopse kant van een blok verstopt was.

bestrijden kauwen overlast

Informatie over het bestrijden van overlast door kauwen (PDF).

Let ook op het nestelen van kauwen onder de zonnepanelen! Deze vogels kruipen hier graag onder en bouwen de hele ruimte vol met zeer brandbaar materiaal. Door de bedrading die daar ook loopt is brandgevaar zeer reeel. Het is te voorkomen door vogelgaas om de zonnepanelen te maken of om de openingen tussen de zonnecellen en de dakpannen dicht te maken met strips met pinnen. De zogenaamde birdblockers. Deze zijn op velerlei plaatsen te koop

In de graskarper is gewoon een rolletje kippengaas voldoende. aangebracht door BonGoSolar

Lijst van Betrokkenen bij Bouw Karpers en Forellen

Ook te downloaden als PDF: lijst-bouw-betrokkenen.pdf

Leveranciers lijst maart 2012

Een nieuwe lijst met namen en adressen van leveranciers en reparateurs (PDF)