Notulen ALV 24 april 2018
- karpersforellen
- 30 apr 2018
- 20 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 27 nov 2024

Verslag Algemene Ledenvergadering van 24 april 2018
Aanwezig namens het bestuur: Louis Eggen (voorzitter), Hans Nijhuis (technische commissie), Andree Kraaij (penningmeester) en Astrid Burghout (secretaris).
Er zijn circa 60 leden aanwezig en Rob Coli, onze toekomstig contactpersoon bij de gemeente Teylingen (zie verder agendapunt 4a.).
1) Opening en mededelingen
Voorzitter Louis Eggen opent de vergadering en stelt de bestuursleden voor. Andree Kraaij is onze nieuwe penningmeester en heten we van harte welkom in ons bestuur. Astrid Burghout gaat na deze vergadering afscheid nemen als secretaris i.v.m. het verhuizen uit de Forellen en we hebben Marian Bolk bereid gevonden om deze taak over te nemen. Ook heten we Rob Coli van harte welkom (contactpersoon gemeente Teylingen). Hij zal bij agendapunt 4a. nader worden geĆÆntroduceerd.
Voor (nieuwe) leden even een korte samenvatting van de geschiedenis van de vereniging. De vereniging is in 1986 opgericht. In de eerste jaren is er met name veel met de bouwer āWilmaā en de gemeente Leiden geregeld door het toenmalige bestuur van de vereniging. Bij de Algemene Jaarvergadering in 2003, dreigde er opheffing van de vereniging. Er zijn toen 6 leden opgestaan die de vereniging tot vandaag in stand hebben gehouden. Op dit moment gaat het zowel om het contact met de gemeente Leiden als om het delen van kennis over onderhoud van de huizen en over de directe woonomgeving. Een aantal zaken waar we in het verleden ons mee bezig hebben gehouden zijn: het geven van commentaar op het bestemmingsplan Merenwijk, het meepraten over de milieuvergunning van Dekker, het schoonmaak van de sloten, het terugdraaien van het opschuiven van de Zijlpont, de slechte onderhoudskwaliteit van de bestrating, de verlichting en we hebben onze stem laten horen over de mogelijke jachthaven die gepland werd in de Broek- en Simontjespolder.
Vanaf december 2016 heeft de mogelijke aanleg van een skeelerbaan op het terrein van de Warmondse IJsclub het bestuur, met name Hans en Louis, intensief bezig gehouden.
2) Vaststellen agenda
Er is een extra agendapunt, namelijk het vaststellen van het verslag van de ALV van 31 oktober 2017. Dit zal behandeld worden onder 3a. De vergadering stelt de agenda vast.
3) Vaststellen verslag ALV 18 april 2016
Op blz. 2, punt 4 (Toelichting over de oprichting van de Wijkvereniging Merenwijk), heeft Louis nog een aanvulling. Hij is voorzitter van de werkgroep āMobiliteit en Verkeerā en in die hoedanigheid nauw betrokken bij dit onderwerp. Zoals jullie misschien wel weten, is er recent een ernstig ongeluk gebeurd op de kruising van het fietspad Broekweg en de Veluwemeerlaan. Sinds enige tijd is dit een voorrangskruising voor fietsers. Vanaf het begin was er al twijfel bij omwonenden hoe veilig deze oversteek zou zijn met deze nieuwe voorrangsregel. Het blijft een lastige vraag wat nu wijsheid is. Terugbrengen naar de oude situatie brengt met zich mee dat veel automobilisten te hard gaan rijden op de rondweg. Binnenkort wordt deze verkeerssituatie besproken door leden van de werkgroep Mobiliteit en Verkeer met een verkeerskundige van de gemeente Leiden. De vergadering stelt het verslag vast.
3a) Vaststellen Verslag ALV 31 oktober 2017
Op blz. 7, punt 4, heeft het bestuur aangegeven dat de VvE medeondertekenaar en donateur is van het ingestelde beroep bij de rechtbank in Den Haag tegen het besluit van B&W Teylingen dat voor de aanleg van de skeelerbaan geen omgevingsvergunning nodig is. Tot nu toe is er ā¬312 voor het inhuren van een advocaat betaald. De VvE betaalt mee tot een maximum van ā¬400. De vergadering stelt het verslag vast.
4) Stand van zaken komst skeelerbaan op het terrein van de Warmondse IJsclub (WIJC)
Dit agenda punt wordt toegelicht in 2 delen.
a) Het convenant tussen onze VvE, de gemeente Teylingen en de Warmondse IJsclub (WIJC) wordt toegelicht door Marjolein Schuurmans.
b) Toelichting op de uitspraak van de Rechtbank in Den Haag over de omgevingsvergunning door Hans Nijhuis
a) Marjolein Schuurmans geeft toelichting op het proces (chronologie), de knooppunten, het convenant en de resultaten.
Chronologie proces
Op de ALV van 31 oktober 2017 werd met grote meerderheid van stemmen het Raamwerk aangenomen dat tussen mei en september 2017 door Louis Eggen, Rudi Heldeweg en Marjolein Schuurmans met de gemeente Teylingen (wethouder Brekelmans) is voorbereid. De ALV gaf het bestuur tevens mandaat dit Raamwerk met Teylingen op te volgen en afspraken te borgen. Louis Eggen, Hans Nijhuis, Rudi Heldeweg en Marjolein Schuurmans voerden hierover 20 november 2017 een follow up gesprek met wethouder Brekelmans. Om de afspraken uit het Raamwerk te borgen moet het een juridische status krijgen, zodat afspraken en wederzijdse rechten en verplichtingen vastliggen en partijen elkaar hierop kunnen aanspreken.
Op 5 december 2017 heeft de wethouder de inhoud en intenties van het Raamwerk besproken in het College van B&W. Ook was reservering nodig op de begroting o.a. voor het uitvoeren van de in het Raamwerk voorziene onafhankelijke onderzoeken. Het College stemde met de plannen van de wethouder in. Belangrijke motivatie: Teylingen wil een goede buur zijn; verantwoordelijkheid voor overlast en communicatie stopt niet bij de eigen gemeentegrens. Het Raamwerk moet in een juridische vorm worden gegoten waarbij ook de ijsclub partij is. Deze is immers nodig voor de uitvoering van de afspraken. Juristen van de gemeente adviseerden daarom een driepartijen convenant (VvE, WIJC en gemeente). Tijdens de ontwikkeling van het eerder vastgestelde Raamwerk had wethouder Brekelmans de contacten met de WIJC hierover behartigd. Juristen, financiĆ«le mensen, communicatie- en beleidsambtenaren konden na de instemming van het College aan de slag. Het ging niet alleen om de goede juridische vorm, maar ook om ākloppendeā teksten die uitvoerbaar moeten zijn en die recht doen aan de intenties van het Raamwerk en de betrokkenheid van de drie partijen. In de voorbereiding en uitwerking is nauw samengewerkt met ons. Het hele proces (op deze manier afspraken maken tussen gemeente en bewoners) is voor Teylingen nieuw. Het mag ook landelijk tamelijk uniek worden genoemd. Te meer daar wij inwoners zijn van een andere gemeente dan Teylingen. Een voorbeeld van good practice van burgerparticipatie.
Louis en Marjolein zijn tussen december en april meerdere keren bij de wethouder geweest om de ontwikkeling en inhoud van het convenant te bespreken. Tussendoor was er - telefonisch en in overleggen - veel contact met de betreffende beleidsambtenaar (Rob Coli, hier aanwezig), juristen en de communicatieadviseur. De wethouder en beleidsambtenaar schakelden voortdurend met de WIJC om tot overeenstemming te komen over de opzet en inhoud van een gezamenlijk convenant.
Knooppunten
Het was en is een complex proces. Bij de gemeente zijn veel disciplines en mensen bij het convenant betrokken. Elke wijziging of aanvulling moet steeds opnieuw de ārondeā doen. Tussen de drie partijen in het convenant spelen bovendien verschillende belangen: hoe hieraan recht te doen en óók tot compromissen te komen? Dat kost allemaal veel tijd, tact en zorgvuldigheid. We kunnen niet anders zeggen dan dat we vanuit Teylingen grote inzet, toegankelijkheid en wederzijds meedenken hebben ervaren. Soms met stevige discussie. Maar de sfeer was altijd constructief en open. Tot nu toe maakt de wethouder dus waar wat hij ons op de ALV eind oktober heeft beloofd.
Voor de WIJC was het lastig. Een convenant met omwonenden was voor hen verre van vanzelfsprekend. Het komt er min of meer tegen wil en dank. Het convenant betekent voor de WIJC inperking. Wij zijn bovendien de oorzaak van vertraging, een aantal bewoners stapt naar de rechter en de WIJC betwijfelt sterk of er (al) zoveel overlast is resp. komt. Menselijke emoties spelen dus ook een rol. Net als bij ons. Deze (van beide kanten) te overwinnen: ook dat kost inspanning, tijd en extra intern overleg. De gemeente houdt naar de WIJC vast aan haar uitgangspunt: alle gebruikers van de landijsbaan (huurders en onderhuurders) dienen zich als goede buur te gedragen. Dus houden we rekening met omwonenden. Daarom komt er een convenant: het kader waarbinnen het terrein gebruikt mag worden.
De inzet van de VvE is altijd geweest dat het óók gaat om inperking van de reeds bestaande overlast (ongeacht de komst van de skeelerbaan). Half maart bleek dit voor de WIJC - ondanks grote druk van de gemeente - een absoluut onverteerbare hobbel. Reden: de WIJC voelt zich niet alleen verantwoordelijk voor huidige overlast. Daar zijn immers ook Dekker en Golfclub Kagerzoom. Die redenering is niet onredelijk. De WIJC stelde voor óók met de andere partijen om de tafel te gaan (ongeacht skeelerbaan). Op ons verzoek is ook dit toen opgenomen als artikel in het convenant: alle partijen in de Veerpolder gaan na ondertekening samen om de tafel. De gemeente voert de regie.
Belangrijk om te weten: naast het tripartiete convenant, hebben de gemeente en ijsclub samen drie andere documenten waarover ze overeenstemming moeten bereiken: de gebruikersovereenkomst, het recht van opstal en de subsidieregeling. Hierin is de VvE geen partij. Wij gaan er dus niet over. Maar de uitkomst van deze bilaterale gesprekken tussen gemeente en de WIJC hangt wel samen met (de ondertekening van) het convenant. De vier stukken moeten namelijk gezamenlijk naar het College. Juristen moeten ook naar die stukken kijken. De planning van de ondertekening wordt dus bepaald door het tempo waarin de gemeente en de WIJC tot overeenstemming komen. We houden nadrukkelijk een vinger aan de pols. Maar kunnen dit niet actief beĆÆnvloeden.
Gisteren (23 april 2018) zijn Louis en Marjolein met twee vertegenwoordigers van de WIJC bij de wethouder geweest voor de finale versie van het convenant. Van onze kant is ter plekke akkoord gegeven. De WIJC bespreekt de laatste wijzigingen vanavond in haar bestuur (kort na sluiting van onze ALV kwam telefonisch hun bericht van āakkoordā binnen, zodat dit tijdens onze borrel nog gemeld kon worden). Daarmee is voor de VvE een belangrijke horde genomen.
Convenant
Het convenant bevat deels afspraken tussen de drie partijen (tripartiet), deels afspraken tussen gemeente en VvE (bilateraal). Voor de VvE is het convenant het enige (belangrijke) formele stuk.
Van de stukken tussen gemeente en WIJC is - in relatie tot de VvE - de gebruikersovereenkomst het meest relevant. Hierin wordt namelijk een groot gedeelte van het Raamwerk op uitvoeringsniveau voor de WIJC vertaald: inperkingen waaraan gebruikers van het terrein zich moeten houden en afspraken over licht, geluid, reclame, parkeren en communicatie. Bij communicatie gaat het over het tijdig informeren van omwonenden en om het informeren van onderhuurders over de met de gemeente afgesproken richtlijnen. Bij overtreding legt de gemeente sancties op.
Elk artikel uit het door de ALV aangenomen Raamwerk (oktober 2017; zie de website) is nu óf opgenomen in het convenant óf in de gebruikersovereenkomst. Op ons voorstel komt er een Annex bij het convenant waarin aan het Raamwerk een vierde kolom is toegevoegd. In die vierde kolom is naast elk artikel te lezen waar dit als afspraak is vastgelegd: in de gebruikersovereenkomst of in het convenant. Geheel onderaan de Annex worden de teksten uit de gebruikersovereenkomst toegevoegd die op het Raamwerk betrekking hebben. Zo kan iedereen nalezen wat er precies is afgesproken. Voor zover het ons als omwonenden (VvE) aangaat.
Resultaten
Er komen onafhankelijke onderzoeken naar licht-, geluid- en parkeeroverlast. Bewoners worden betrokken bij de opzet, de keuze van het bureau en de conceptrapportage. Ook Dekker en Golfclub Kagerzoom gaan in deze onderzoeken mee. De gemeente neemt het initiatief en betaalt. Over resultaten van het parkeeronderzoek neemt Teylingen t.z.t. contact op met de gemeente Leiden (handhaving in onze straten geschiedt door Leiden).
Er komt voor ons een vaste contactpersoon bij de gemeente Teylingen. Hij is hier vanavond aanwezig (Rob Coli) en zal zich zo nader introduceren. Hij is aanspreekpunt en persoonlijk āgezichtā namens Teylingen en bekend met het dossier en de historie van de afspraken. De contactpersoon houdt overzicht over eventuele klachten over geluid, licht, parkeren en communicatie, voert regie over de opvolging van afspraken uit het Raamwerk en houdt de vinger aan de pols wat betreft ervaringen van omwonenden. Let op: bij licht- of geluidsoverlast dienen omwonenden in eerste instantie altijd gebruik te maken van de klachtenlijn van de Omgevingsdienst West Holland. De contactpersoon van de gemeente vervult over klachten een verbindingsfunctie tussen de VvE en de Omgevingsdienst.
Teylingen maakt in overleg met de VvE op korte termijn een communicatieplan. Ze erkent dat bewoners van de Merenwijk als omwonenden van de Veerpolder een specifieke doelgroep zijn. De gemeente zal zich extra en meer gericht inspannen om omwonenden beter, tijdig en directer te informeren.
Informatieverstrekking: de gemeente legt in de gebruikersovereenkomst met de WIJC vast dat de ijsclub gebruikers/onderhuurders van haar accommodatie informeert over de gemaakte afspraken en toeziet op de naleving hiervan. De ijsclub informeert uiterlijk ƩƩn week voorafgaand aan een activiteit of wedstrijd de omwonenden.
De drie partijen houden een jaarlijkse evaluatie van (de naleving van) het convenant waarbij de ervaringen van omwonenden worden meegenomen (via de VvE).
De werkingsduur van het convenant is 5 jaar (met optie voor verlenging).
Tot slot
Er zijn nu nog drie stappen te nemen: de gemeente en de WIJC moeten overeenstemming bereiken over hun (bilaterale) stukken, de juristen moeten op alles nog een blik werpen en vervolgens gaat alles naar het College dat uiteindelijk beslist. Als die beslissing positief is, kunnen daarna alle stukken worden ondertekend. Ook het convenant. We hopen dat alles voor het zomerreces rond kan zijn, maar kunnen dit tempo niet beĆÆnvloeden. Dit is afhankelijk van de voortgang tussen de gemeente en de WIJC. De gemeente houdt er nadrukkelijk de vaart in. En wij een kritische vinger aan de pols. Voor ons is het belangrijkste: het convenant staat nu vast. De uiteindelijke datum van ondertekening heeft verder geen invloed op de inhoud van het convenant. Die staat vast.
We hebben grote inzet en toegankelijkheid ervaren bij de gemeente. We hebben er ook zelf hard voor gewerkt. Maar het resultaat mag in belangrijke mate ook worden toegeschreven aan de constructieve, duidelijke en open opstelling van de betreffende wethouder en zijn ambtenaren.
Rob Coli (contactpersoon gemeente Teylingen) stelt zich voor: ā31 oktober 2017 was mijn eerste werkdag bij de gemeente Teylingen. Ik was ās avonds bij jullie ALV en ben dus vanaf dat moment meegegaan in dit traject. Ik ben blij met de constructieve manier van samenwerking en het is een mooi en leerzaam proces. Ik heb er enorm veel zin in om dit convenant te effectueren.ā Louis spreekt grote dank uit naar Marjolein voor alle tijd die hierin is gestoken!! Er ligt een mooi resultaat met voor op dit moment het maximaal haalbare.
Vragen uit de zaal
Wordt de skeelerbaan nu evenemententerrein of een skeelerbaan? Je kan tenslotte op asfalt andere activiteiten organiseren dan alleen op een grasveld. Rob Coli: āDe bestemming van de landijsbaan is een sportveld. De skeelerbaan wordt aangelegd zodat eigen en andere verenigingsleden in de zomerperiode kunnen trainen en wedstrijden kunnen rijden. Jaarlijks mogen er volgens het convenant maximaal 10 dagen en 10 avonden vergunde activiteiten georganiseerd worden. Daaronder vallen bijv. ook de EL CID en de Poldercross. Bij activiteit nr. 11 gaat de vergunning dus niet door. Nu geldt alleen de APV en mogen er dus 365 dagen per jaar activiteiten plaatsvinden. De WIJC moet minimaal een week voorafgaand aan een activiteit contactpersonen in de wijk w.o. de VvE hierover informeren. Activiteiten met geluid en licht buiten de vastgestelde tijden zijn vergunningplichtig. Daarnaast zullen overige activiteiten (geen trainingen en wedstrijden) bekeken worden door de gemeente: voldoet de aanvraag aan het convenant? Zo niet, dan gaat het feest niet door.ā 5
Bij een aanvraag voor trainingen in de zomermaanden: wordt hier ook naar gekeken? Rob Coli: āTrainingen en wedstrijden zijn standaardactiviteiten en kunnen altijd plaatsvinden maar deze moeten wel binnen de vastgestelde afspraken plaatsvinden. De WIJC heeft een afspraak met de gemeente maar er zijn ook onderhuurders. Ook deze dienen zich aan het convenant te houden. De WIJC neemt dit op in contracten met onderhuurders. Bij overtreding kunnen sancties ingesteld worden. Niet alles zal goedgekeurd worden.ā
Wat als de WIJC zich niet aan de afspraak houdt? Rob Coli: āDan is er voor de gemeente de mogelijkheid voor het opleggen van sancties. Dit kunnen bv. financiĆ«le sancties zijn. De gemeente gaat dan ook om de tafel met de WIJC.ā Louis: āEr is een jaarlijkse evaluatie. Bij eventuele excessen zal de gemeente meteen alle partijen bij elkaar roepen voor overleg. Ook de VvE kan hierom verzoeken.ā
Hoe lang mag een evenement duren? Rob Coli: āDe lengte wordt per keer bekeken maar zal sowieso aan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) moeten voldoen.ā
Worden de evenementen ook gecommuniceerd met de bewoners? Louis: āWe worden als VvE minimaal een week van te voren geĆÆnformeerd. We zouden de leden waar we een e-mailadres van hebben ook kunnen informeren.ā
Louis herinnert de leden eraan dat zich een aantal heeft opgegeven voor de werkgroep āLicht, geluid, parkeren en communicatieā. Als het convenant getekend is, komt het op de VvE-website. Ook zal een bericht aan de leden worden verspreid via de mail.
b) Hans Nijhuis geeft toelichting op de uitspraak van de Rechtbank in Den Haag over de omgevingsvergunning voor de aanleg van een skeelerbaan.
Voordat Hans het onderwerp toelicht spreekt hij zān waardering uit voor het feit dat Rob Coli in persoon aanwezig is als onze contactpersoon bij de gemeente Teylingen. Hans roept in herinnering dat de VvE zich gevoegd heeft in de procedure bij de rechtbank in Den Haag t.a.v. het wel/niet vergunningsplichtig zijn van het aanleggen van een skeelerbaan. Dit omdat de VvE de juistheid van het besluit van het college van B&W āgeen omgevingsvergunning nodig- op principieel juridische gronden getoetst wilde zien. Onze advocaat was van mening dat er wel een omgevingsvergunning nodig was omdat
a) een deel van de grond mogelijk van archeologische waarde is,
b) in het bestemmingsplan er de bestemming sportveld op rust en een skeelerbaan juridisch gezien geen sportveld is,
c) de aanleg van een skeelerbaan het aanleggen van een bouwwerk is.
De Rechtbank in Den Haag heeft op 13 maart 2018 uitspraak gedaan en het ingestelde beroep op alle punten ongegrond verklaard. Dus een omgevingsvergunning is niet nodig. Daarbij past een belangrijke kanttekening en dat is dat de Rechtbank daarbij uitgegaan is van de tekeningen van de skeelerbaan van 10 maart 2017 en niet van de tekeningen als gevoegd bij de oorspronkelijke aanvraag voor de omgevingsvergunning d.d. 12 december 2016. Op de tekeningen van 10 maart 2017, die ter zitting ter tafel kwamen, is de baan namelijk circa 3 meter in noordwestelijke richting opgeschoven om buiten de beschermingszone van de waterkering te geraken, omdat anders een watervergunning nodig zou zijn geweest. Het opschuiven is gebeurd op basis van de inzet van de VvE in haar contacten met het Hoogheemraadschap Rijnland. En door dat opschuiven geldt, naar het oordeel van de Rechtbank, dat de werken op gronden met de dubbelbestemming āWaarde archeologie 1ā beduidend minder dan 100m2 beslaan. Kortom, op het moment dat de gemeente Teylingen de omgevingsvergunning van tafel heeft gehaald, d.w.z. op 13 januari 2017, was dat volgens Hans onterecht, op onjuiste gronden, onzorgvuldig en onrechtmatig! Dat de gemeente Teylingen er nu mee āwegkomtā , komt dankzij de inspanningen van de VvE om de baan uit de beschermingszone van de waterkering te krijgen.
In aansluiting hierop meldt Hans dat het bestuur van de VvE heeft besloten om niet in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Rechtbank. Louis vult aan dat de VvE niet meegaat in het beroep bij de Raad van State omdat er meerdere, verschillende meningen bij de leden van de VvE bestaan.
Het besluit is door de Rechtbank genomen op strikt inhoudelijke en rationele gronden en los van de hiervoor geschetste gang van zaken.
Andre Mom vult hierop aan dat hij aan de woorden van Hans t.a.v. de uitspraak van de rechter niets heeft toe te voegen, maar maakt van de gelegenheid gebruik om te melden dat alle eerdere bezwaarmakers āminus de VvE- bij de Raad van State in beroep gaan en dat ook alle financiĆ«le donateurs weer een bijdrage hebben toegezegd om dat beroep (mede) mogelijk te maken. Tevens meldt Andre dat hij is benaderd door een advocaat die heeft aangegeven dat er ook na de uitspraak van de Raad van State nog andere juridische mogelijkheden zijn. Volgens Andre zijn er 2 gronden voor het beroep namelijk het aanvechten van het intrekken van de omgevingsvergunning en de vraag of de skeelerbaan een sportveld is of niet.
5) Stand van zaken m.b.t. ons kinderspeelveld (versus losloopgebied honden), gelegen achter de woningen aan de Blauwkarper en het fietspad langs de spoorlijn (Veerpolderpad)
Hans Nijhuis leidt het onderwerp in door eerst terug te grijpen op het ontstaan van het kinderspeelveld. In de verkoopbrochure van onze woningen d.d. 1986 staat dat dit veld is voorbestemd als āNader in te richten speelveldā. En dat inrichten is ook gebeurd door de commissie Wijkinrichting van de VvE, waarvan Louis Eggen toentertijd de voorzitter was. Er is in samenspraak met de bewoners, de gemeente Leiden en Wilma Vastgoed gekozen om dit veld groen te laten als zijnde sportveld en het veld niet te voorzien van speeltoestellen, zoals op de andere speelveldjes in de Karpers en Forellen wel is gebeurd. In december 1989 is het geheel door Wilma Vastgoed formeel overgedragen aan de gemeente Leiden, na een eerdere schouw in november door de directie Groen van de gemeente Leiden samen met Wilma Vastgoed en de VvE.
In de ruim 25 jaar daarop volgend is het een speelveld gebleven en hebben omwonenden zich bekommerd om het schoonhouden van dit veld. Kortom: een schoolvoorbeeld van āSamen aan de slagā en een buurtinitiatief avant la lettre, lang voordat de gemeente deze woorden ook maar had bedacht, terwijl de speelveldjes zijn gerealiseerd zonder dat het de gemeente ook maar een cent heeft gekost!
Onze kinderen en inmiddels ook kleinkinderen hebben daar bijna 30 jaar altijd met veel plezier gespeeld. Tot het moment dat er een voedselbos werd gerealiseerd op de plek waar een honden uitrengebied lag. Dat is het moment dat het honden uitrengebied zonder enige vorm van communicatie naar de VvE verplaatst wordt naar ons kinderspeelveld en het predicaat losloopgebied honden krijgt. Op het moment dat de VvE dit ter ore komt, trekt de VvE op 27 maart 2017 aan de bel bij de wijkregisseur, mevr. Pijnacker. Letterlijke tekst van haar reactie nog op dezelfde dag: āJa, daar is over gepubliceerd en gecommuniceerd door de initiatiefnemers. Daarnaast is het gepubliceerd in de gemeenterubriek waarop gereageerd kon worden d.m.v. het indienen van een zienswijze. Kortom,ā¦ā¦..ā
Echter, het hondenbeleid is door het college van B&W pas op 15 augustus 2017 vastgesteld. Kortom, als de wijkmanager op 27 maart 2017 haar rol goed had vervuld en de moeite had genomen om onze VvE email door te sturen naar de ambtenaar die verantwoordelijk is voor de nota hondenbeleid, dan waren de borden met ālosloopgebied hondenā waarschijnlijk nooit verschenen op ons kinderspeelveld. Bovendien is tijdens de tafeltjesmiddag georganiseerd door de Wijkvereniging Merenwijk op 23 mei 2017, door Hans Nijhuis gesproken met wethouder Paul Dirkse over de plannen zoals die ter tafel lagen m.b.t. het opofferen van het kinderspeelveld voor een losloopgebied honden. Dus ruim voor dat het collegebesluit is genomen. De wethouder verwees echter meteen door naar de wijkregisseur en de Wijkvereniging en heeft dus met onze informatie ook niets gedaan in het besluitvormingsproces! Op 30 januari 2018 verschijnen er dan drie grote borden op ons kinderspeelveld met de mededeling āLosloopgebied hondenā met de toevoeging opruimplicht. Het bestuur van de VvE en diverse bewoners hebben vervolgens diverse e-mails gestuurd naar Paul Dirkse en Andre Mom gaat met hem in gesprek over het onderwerp. Ook stuurt Andre fotoās. Paul Dirkse neemt alles voor kennisgeving aan en noemt een naam van een ambtenaar die contact zal opnemen.
Hans Nijhuis dient op persoonlijke titel een WOB verzoek in m.b.t. het voedselbos. Dat resulteert in een gesprek met een tweetal ambtenaren te weten de projectleider voedselbos/samen aan de slag en de ambtenaar die verantwoordelijk is voor het hondenbeleid. Vervolgens hebben Louis en Hans nog een gesprek, namens de VvE, met beide ambtenaren en spreken zij ook nog met de Wijkvereniging. Hans memoreert dat dit alles zijns inziens een hoog āpaarse krokodilā-gehalte heeft naar analogie met de OHRA-reclame!
We worden n.l. belangstellend aangehoord, maar de reactie op al onze argumenten is tweeƫrlei.
Er ligt inmiddels een collegebesluit en de procedure (aankondiging in de gemeenterubriek (āetcetera, etceteraā)) is gevolgd. Om het collegebesluit terug te draaien, eerder dan de evaluatie in 2019, wordt er door de ambtenaren om handtekeningen gevraagd die het verzoek van de VvE ondersteunen. Tim Seegers als initiatiefnemer had n.l. 96 handtekeningen voor het voedselbos, door de gemeente benoemd als āeen breed gedragen bewonersinitiatiefā.
(Noot secretaris: Hans Nijhuis heeft inmiddels een concept reactie op zijn WOB-verzoek ontvangen, daaruit blijkt dat er geen 96 ondertekenaars zijn voor een voedselbos maar 66 ! En daaronder is een aantal ondertekenaars uit de Karpers en Forellen die tegen het losloopgebied honden op ons kinderspeelveld zijn).
Er ontstaat een levendige gedachtewisseling waarin er o.a. op gewezen wordt dat het bestuur toch kan optreden namens de leden en extra handtekeningen dus niet nodig zijn. Een gedachtewisseling waarin ook meermaals vraagtekens worden gezet bij het voedselbos, zeker m.b.t. de staat van onderhoud o.a. opslag van houtsnippers onder een dekzeil. Uiteindelijk resulteert dit alles in een unaniem door de voltallige vergadering onderschreven stelling dat we ons kinderspeelveld terug willen en dat we daarvoor ook handtekeningen zullen gaan verzamelen. Op de vorm en inhoud van het aanbieden van de handtekeningen samen met onze gemotiveerde en beargumenteerde bezwaren zal door het bestuur van de VvE worden teruggekomen. N.a.v. dit onderwerp meldt de heer Thielen van de Graskarper dat de borden āverboden voor hondenā die stonden op het speelveld bij de Graskarper verdwenen zijn. Hij heeft daar inmiddels drie keer contact over gehad met verschillende ambtenaren van de gemeente Leiden met het verzoek om deze borden terug te plaatsen. Beloofd werd dat daar invulling aan zou worden gegeven, echter tot op heden zonder resultaat. Louis zegt toe om in de contacten van de VvE met de ambtenaar hondenbeleid daar aandacht voor te vragen.
6) Financiƫn
Andree Kraaij is onze nieuwe penningmeester. De toelichting op dit agendapunt zal door Louis gegeven worden omdat Eveline van Enk nog verantwoordelijk was voor de gang van zaken tot nu toe. Louis: āAllereerst onze welgemeende excuses omdat er helaas fouten zijn gemaakt bij de inning van de contributie. Er zijn dubbele betalingen geweest en van een deel kunnen wij helaas niet meer achterhalen wie er dubbel betaald heeft. Het gaat mogelijk om 37 leden. Mocht er nu iemand zijn die kan bewijzen dat hij dubbel betaald heeft, dan ontvangt diegene dit bedrag natuurlijk terug als hij of zij dat wil. We hebben meer bestuurskosten gemaakt door extra vergaderingen in de Tweemaster en meer drukwerk. Ook hebben we bijgedragen in de juridische kosten van de rechtszaak voor de skeelerbaan. Mogelijk zijn er in de toekomst extra kosten door acties die gedaan moeten worden. Door dit alles is de bodem van de kas in zicht en is het voorstel om de contributie te verhogen naar ā¬15.ā
De vergadering gaat unaniem akkoord met de contributie van ā¬15 voor 2018-2019. Deze contributie wordt eens in de twee jaar geĆÆnd. We moeten nog kijken hoe we dit het handigst kunnen doen. Suggesties zijn van harte welkom!
De kascontrolecommissie ligt haar bevindingen toe. Louis vraagt de vergadering om decharge van de penningmeester. De vergadering is unaniem akkoord.
John van Kesteren is weer bereid om de kascontrole te gaan doen. Het zou erg fijn zijn als er iemand is die dit samen met hem wil doen. De heer Lelie biedt zich aan en wordt door de vergadering benoemd als lid van de kascontrolecommissie.
7) Technische commissie: hemelwaterafvoer, riool en drainage
Hans heeft dit onderwerp op de agenda gezet omdat hij veelvuldig rioolreinigingsbedrijven van diverse signatuur bij ons in de wijk ziet voor het repareren van de hemelwaterafvoer en riool en hij inmiddels uit eigen ervaring heeft moeten constateren dat bij hem op vier plaatsen de hemelwaterafvoer afgebroken was van de aansluiting op het riool. Gevolg, het hemelwater komt in de ondergrond en zand spoelt in het riool. En omdat bij onze woningen er nog geen sprake is van een gescheiden vuil- en āschoonā water afvoer, kan het gevolg zijn dat ook de afvoer van het toilet, etc. verstopt raakt. Bovendien zijn wij met meerdere huizen via een zgn. collectieleiding aangesloten op het gemeentelijke rioolstelsel. Kortom, het probleem van, dan wel veroorzaakt door de ƩƩn, is daarmee ook het probleem van de ander
Het doorspuiten van een verstopte hemelwaterafvoer met hoge druk ā een veel toegepaste techniek- maakt dan misschien de afvoer van de hemelwaterafvoer weer gangbaar, wat er ondergronds aan de hand is blijft letterlijk en figuurlijk uit het zicht. Daarom, bij een verstopte hemelwaterafvoer afvoer āzeker in combinatie 8 met een verzakte straat- altijd (laten) opgraven. Andre Mom vult nog aan dat ondanks bladvangers en/of gaas voor de afvoeren, uiteindelijk de ondergrondse syfon -die dient als stankafsluiter- hoe dan ook verstopt raakt.
Dit alles raakt ook de drainage die onder onze woningen is aangebracht en die dient om de kruipruimtes watervrij te houden. De drainageleidingen komen uit in een drainageput gelegen op de kopse kant van een woningblok. Van daaruit wordt het overtollige water afgevoerd naar de boezem (=sloot) dan wel naar het gemeentelijk riool. Het onderhoud van de drainageleidingen onder de woningen is altijd de -wederomgemeenschappelijke verantwoordelijkheid van de woningeigenaren. En dat geldt ook voor het onderhoud aan de drainageput en de afvoer van de drainageput naar de boezem dan wel het gemeentelijk riool, voor zover gelegen op particulier terrein. In een groot aantal gevallen ligt de drainageput op gemeentegrond en in dat geval neemt de gemeente het uitzuigen en doorspuiten van de afvoer voor haar rekening. Het schoonhouden van de drainageleidingen op zich blijft echter de verantwoordelijkheid van de woningeigenaren. Uit (o.a. eigen) ervaringen tot nu toe weet Hans dat de drainageleidingen bij het leegzuigen en weer gangbaar maken van de afvoer weer keurig doorstromen; daarna stroomt ook het ābinnenbadā in de kruipruimte weer leeg.
Tekeningen van het rioolstelsel en de drainageleidingen heeft de VvE niet beschikbaar, maar zijn op te vragen bij de afdeling Rioolbeheer van de gemeente.
Tot slot de bitumen afdekking op onze daken van garages, schuren en dakkapellen. Hans heeft dit onderwerp wederom geagendeerd omdat deze bitumen afdekking na 20 jaar gemiddeld genomen aan vervanging toe is. Op veel plaatsen is dat inmiddels ook gebeurd. Niets doen is ook een optie, maar zoals Andre Mom opmerkte āje bent verder van huis als het water langs de muren stroomtā. En ook hier geldt dat het vervangen van de bitumen dakbedekking veelal in gezamenlijkheid zal moeten worden opgelost, omdat het probleem van de ƩƩn ook het probleem van de ander is.
Diverse leden vragen de informatie over deze technische aangelegenheden op de website te willen plaatsen. Graag ook met suggesties van bedrijven die hiervoor kunnen worden benaderd.
8) Zoektocht naar een nieuwe secretaris
Astrid neemt afscheid als secretaris vanwege het verhuizen naar een ander deel van de wijk. In 2003 was zij een van diegene die opstond om de vereniging in stand te houden. Louis bedankt Astrid voor haar inzet en geeft haar een bos bloemen als blijk van waardering. De leden applaudisseren voor Astrid. We zijn als vereniging erg blij dat we een opvolger hebben gevonden in Marian Bolk. Na dit verslag neemt zij de werkzaamheden van Astrid over.
9) Rondvraag
Verzoek of de website beter bijgehouden kan worden en ook meer nog als informatiepunt kan dienen. Het bestuur gaat hiermee aan het werk.
Nagekomen dringende oproep aan een ieder om de brandpoorten zoveel mogelijk schoon te houden en onkruid dus te verwijderen. Iedere bewoner die aan een brandpoort woont is voor 50% verantwoordelijk voor dit onderhoud!
Louis bedankt iedereen hartelijk voor de komst en m.n. Rob Coli van de gemeente Teylingen.
We sluiten af met de traditionele hapjes en drankjes.
Tenslotte nogmaals het verzoek om jullie e-mailadres door te geven!!
Op persoonlijke titel wil ik ook graag via deze weg alle leden bedanken voor het vertrouwen dat jullie in mij gesteld hebben. Ik heb 30 jaar lang met heel veel plezier aan de Bronforel gewoond en ga ook zeker het een en ander missen. Maar het is tijd voor verandering en daar staat ook weer iets moois tegenover. Als afscheid heb ik een prachtige bos bloemen van het bestuur ontvangen en van 2 bewoners zelfs nog een extra cadeautje wat ik enorm gewaardeerd heb.
Het ga jullie allemaal goed!
Astrid Burghout