top of page
  • karpersforellen

Verslag Algemene Ledenvergadering 15 april 2024

Bijgewerkt op: 29 apr.


Verslag ALV- 15 April 2024 

 

Aanwezig: ca. 45 leden (aangemeld 54) en bestuur  

 



1.         Welkom en mededelingen 

 

De voorzitter heet iedereen van harte welkom en stelt het bestuur voor. 

Verder zijn er huishoudelijke mededelingen voor wat betreft de zaal. 

 


2.         Vaststellen agenda 

 

De agenda wordt vastgesteld met een paar toevoegingen: 

 

  • Aanvulling punt 4: De nagezonden stukken m.b.t. frequentie ALV en andere voorgenomen wijzigingen in de statuten 

  • Aanvulling punt 6: Marjolein Schuurmans vraagt om spreektijd om (voor nieuwe leden) toe te lichten hoe het convenant destijds tot stand is gekomen. 

 

3.         Vaststellen van het verslag van de ALV van 11 april 2022 

 

Opmerkingen m.b.t. het verslag van de ALV van 11 april 2022: 

  • punt 3, eerste bolletje: Het convenant is pas op 6 aug 2019 getekend. Dat is ruim een jaar na de ALV van 2018 

  • punt 3, vierde bolletje: In het convenant is afgesproken dat er 1x per jaar wordt geëvalueerd met direct omwonenden, VvE en gemeente i.p.v. om de 5 jaar 

De vergadering neemt het verslag aan 

 

4.         Frequentie van de ALV en andere statuten wijzigingen 

 

Een van onze leden attendeerde het bestuur er terecht op dat de statuten van de vereniging zijn verouderd. Ze dateren uit de tijd dat de woningen werden gebouwd. Er staan allerlei zaken in die te maken hebben met woningen in aanbouw en ontwikkeling van de wijk. Deze fase is al lang voorbij en meerdere artikelen van de statuten zijn gedateerd en behoeven actualisatie.

Het bestuur stelt daarom voor de statuten te herzien en om een commissie te vormen, bestaande uit een bestuurslid en twee leden,  om deze herziening voor te bereiden. In de volgende ALV kan de statutenwijziging dan in stemming worden gebracht, waarna het notarieel kan worden gewijzigd en vastgelegd. 

Het bestuur doet nu al een eerste voorstel om de ALV 2 jaarlijks te houden, i.p.v. elk jaar. Motivatie hiervoor is dat er al jaren geen grote dingen spelen en dat - als zich iets aandient dat urgentie heeft - er dan eenvoudig een extra ALV kan worden gepland. Dat betekent in dit voorstel dat de eerstvolgende reguliere ALV dan in voorjaar 2026 zal zijn.  

In de daarop volgende discussie wordt geopperd dat een jaarlijkse ALV misschien goed is voor de onderlinge kennismaking en dat je beter kunt overzien wat er gaat spelen.  

Het bestuur stelt dat zij elkaar regelmatig ontmoeten of anderszins contact hebben (Whatsapp, mail, e.d.) en dat ze actualiteiten goed in de gaten houden. Ook in een tweejaarlijkse frequentie zal er, als er aanleiding is, extra info worden verspreid via de digitale middelen of een fysieke bijeenkomst bijeen worden geroepen.  

Indien de vergadering tweejaarlijks wordt gehouden stelt het bestuur ook voor de benoemingstermijn van bestuursleden te verhogen naar 4 jaar. 

 

De vergadering stemt in met het voorstel voor een tweejaarlijkse ALV en een vierjaarlijkse benoemingstermijn. 

 

Het bestuur vraagt vrijwilligers met een juridische achtergrond voor een commissie van minimaal 3 personen (waarvan 1 bestuurslid) voor het voorbereiden van de herziening van de statuten. Tijdens de vergadering meldt Richard Tijink zich al aan, waarvoor dank.  

De vergadering pleit er voor juist niet met alleen juristen de commissie te vormen. Er wordt gepleit voor een bredere kijk over bijvoorbeeld wat voor een vereniging het moet zijn. Eventueel kan er worden uitgevraagd onder de leden wat de wensen en ideeën en behoeften zijn over wat voor een vereniging het volgens hen moet zijn. De missie van de vereniging mag er in doorklinken. 

 

Indien u zich wilt aanmelden voor deze commissie, stuurt u dan een bericht naar de secretaris of vult u het contactformulier in op de website. Beide adressen vindt u in ons logo bovenaan dit verslag. 

 

Het bestuur stelt het aftreed rooster van de bestuursleden aan de orde: 

Louis Eggen (voorzitter) en Marian Bolk (secretaris) zijn aftredend en direct herbenoembaar. 

Peter Bartholomeus (penningmeester) is aftredend in 2026. 

 

De vergadering is akkoord met de herbenoeming van deze beide bestuursleden voor een volgende periode van 4 jaren. 

 

5.         Financiën 

 

De penningmeester licht het verslag en de begroting toe. Met name de bankkosten zijn substantieel gestegen. Vanaf medio 2023 brengen banken vanwege hun ‘poortwachters functie’ voor witwassen en andere frauduleuze transacties zakelijke klanten maandelijks kosten in rekening.  

Verder is er een groter bedrag uitgegeven voor de nieuwe website. Wij hebben de website in eigen beheer ontwikkeld wat geen ontwikkelkosten met zich heeft meegebracht. Omdat we – teneinde een toegankelijker website te krijgen - een andere website provider hebben gekozen zijn de abonnementskosten voor de nieuwe website hoger. Eind 2023 hebben we de abonnementskosten voor 2024 en 2025 vooruit betaald teneinde de maximale korting te kunnen krijgen.  

Na inspanning met mailing en deur tot deur bezoek zijn er na de vorige ALV 211 betalende leden. Andere bewoners zijn bewust niet lid of de woningen zijn in verkoop. 

De kascontrole commissie, Marion Kersten en Arnold vd Kapellen, geeft complimenten voor een overzichtelijke boekhouding en de inspanning om zo veel mogelijk betalende leden te krijgen. Alles ziet er verzorgd uit. Zij stellen decharge voor aan de vergadering. 

 

De vergadering verleent de  penningmeester en het bestuur decharge voor het gevoerde financiële beleid over 2022 en 2023. 

 

Op basis van de begroting stelt de penningmeester een nieuwe contributie voor van 10 euro voor 2024 en 2025. Dit wordt door de vergadering aangenomen. 

De huidige kascommissie is bereid ook voor komende termijn weer de controle op zich te nemen. 

 

6.         Evaluatie driepartijenconvenant m.b.t. IJs- en Skeelerbaan.


Marjolein Schuurmans geeft een toelichting op het tot stand komen van het convenant: 


26 woningen aan de rand hebben destijds (2017-2018) bezwaar ingediend tegen de aanleg van de skeelerbaan op het terrein van de Warmondse IJsclub (WIJS). Ook de VVE heeft dat toen gedaan. Samen zijn zij in gesprek gegaan met wethouder Brekelmans van Teylingen Dit overleg liep eerst goed en daarna stroef. De groep randbewoners had 2 strategieën: of naar de rechter gaan of in gesprek met de gemeente Teylingen en de Warmondse IJsclub. Louis Eggen namens de VVE, Marjolein Schuurmans en Rudi Heldeweg namens de randbewoners hebben toen een comité gevormd om de te maken afspraken voor te bereiden. Er is toen een zogenaamd Raamwerk gemaakt. Omdat de gemeente Teylingen het graag een juridische status wilde geven is het een convenant geworden tussen de 3 partijen: de VVE, de WIJS en de gemeente Teylingen. 

Op 18 april 2018 heeft onze ALV ingestemd met het convenant. Dezelfde avond heeft ook het bestuur van de WIJS hiermee ingestemd. De uiteindelijke ondertekening door de drie partijen duurde nog tot 6 augustus 2019 omdat de WIJS ook nog andere dingen met de gemeente Teylingen moest regelen. Naast het driepartijenconvenant  is er ook een Gebruiksovereenkomst opgesteld tussen de WIJS en de gemeente Teylingen Op 1 aug 2019 had de WIJS een ALV met eigen leden over alle zaken die ze moesten regelen met Teylingen om de aanleg van de skeelerbaan mogelijk te kunnen maken. Wethouder Brekelmans was toen opgevolgd door wethouder Van Kempen.  

Onze contactpersoon vanuit de gemeente Teylingen werd toen Rob Coli.  

 

Louis bedankt Marjolein Schuurmans voor haar uitgebreide toelichting over het tot stand komen van het convenant.  

Hij geeft aan dat door het later gereedkomen van de skeelerbaan en de corona lockdown er de eerste jaren na de ondertekening van het convenant geen evaluatie gehouden is. Ook was onze contactpersoon een tijd uit de running. Het bestuur van de VVE heeft in het najaar van 2023 toch maar aan de bel getrokken bij de gemeente Teylingen zodat er toch echt een evaluatie uitgevoerd zou worden voor onze ALV in april 2024. Temeer daar Teylingen ook nog steeds geen overleg had georganiseerd over de overlast van licht van Dekker Tennis, Dekker Padel en golfclub Kagerzoom. 

Allereerst wordt de evaluatie driepartijenconvenant gemeente Teylingen, VVE Karpers &Forellen en de Warmondse IJs- en Skeelerclub toegelicht door Louis en besproken. Bijlage is de Visie vanuit de Warmondse IJs- en Skeelerclub waarin duidelijk wordt aangegeven welke evenementen er georganiseerd zijn waarbij de geluidsinstallatie aan heeft gestaan. Het gaat om vier keer, exclusief de dagen dat er natuurijs was. Er zijn twee klachten bij de WIJS ingediend, waarna de luidspeaker is aangepast.

 

De WIJS heeft een viertal wensen voor in het nieuwe convenant: 

 

  1. voor werkzaamheden “over 1 Nacht IJs” opnemen dat er bij vorst de hele nacht gesproeid mag worden met water waarbij de lichten (indien nodig) aan de Merenwijkzijde tussen 22 en 9 uur aan mogen blijven. De ALV gaat hiermee akkoord.

  2.  overstappen naar LED verlichting als duurzame verbetering. De ALV gaat hiermee akkoord.

  3. uitvoeren licht-, geluid- en parkeeronderzoek door de gemeente Teylingen in goed overleg met de WIJS en de VVE. De ALV gaat hiermee akkoord. 

  4. uitbreiden van maximaal 10 naar 20 avonden waarop de lichten mogen branden tot 22 uur in plaats van 20.30 uur. Om te inventariseren hoe de bewoners van de Karpers en Forellen hierover denken heeft het bestuur van de VVE een enquête uitgezet om de mogelijke overlast van de IJs- en Skeelerbaan in kaart te brengen.

 

Toelichting enquête over overlast van de IJs- en Skeelerbaan: 

 

Uit de enquête blijkt dat er geen grote overlast wordt ervaren van geluid, maar wel van licht. Ook is duidelijk dat de overlast door bijna niemand wordt gemeld met een klacht. Het bestuur roept op om bij overlast dit wel te melden.  

Vanwege de licht overlast stelt het bestuur voor geen toestemming te verlenen voor uitbreiden van het aantal avonden van 10 naar 20 keer per jaar dat er licht mag zijn tot 22 uur. Volgens de WIJS zijn er nu sowieso maar 4-5 momenten per jaar, dus ze kunnen binnen de afspraken nog uitbreiden. Dus de wens wordt niet overgenomen.

De ALV gaat niet akkoord. 

 

De WIJS wil graag alsnog een lichtonderzoek na het installeren van LED in het najaar. Het bestuur van de VVE zal nadrukkelijk aandringen bij de gemeente Teylingen hierin ook de lichtinstallaties van Dekker Padel en Dekker Tennis en van de golfclub Kagerzoom mee te nemen. Ook zal het bestuur vragen om kappen op de lichtmasten te laten maken  

Een randbewoner uit de Tandkarper meldt dat hij meteen na de opening van de skeelerbaan al een klacht heeft ingediend over lichtoverlast bij de WIJS. Het Bestuur van WIJS heeft toen verwezen naar het licht-onderzoek en zegt dat er nu niet met een hoogwerker op het  gras kan worden gereden om de stand te veranderen vanwege de drassige grond. De voorzitter van WIJS is in de zaal en zegt dat er wel iets aan de kappen is gedaan. Voor de bewoner is dit duidelijk niet afdoende. ‘Ik kan de krant lezen met licht van WIJS’. Een andere bewoner van de Tandkarper heeft ook overlast van het licht. Een bewoner van de Bronforel heeft ook last van licht maar weet niet of dat van de WIJS is of van Dekker. Het bestuur van de VvE zal met het bestuur van WIJS in gesprek gaan.  

Ook parkeeronderzoek is gewenst want op de Kroeskarper stappen regelmatig golfers uit een busje dat er vervolgens de hele dag blijft staan. Een van de leden klaagt daar over en is ook bij Dekker geweest maar kreeg daar weinig gehoor. Ook in de Edelkarper worden parkerende golfers gesignaleerd. Misschien heeft het te maken met de langdurige afsluiting van de brug naar Warmond? Hierover zal het bestuur ook de  gemeente Leiden benaderen. 

 

Er wordt een vraag gesteld waarom de Takkenhaag tussen de Skeelerbaan en het fietspad is weggehaald. Volgens de voorzitter van WIJS was het hout aan het rotten en moet er nog een nieuwe haag voor terug geplant worden.

 

7.         Verduurzaming en energietransitie


Oscar Gennissen van Stichting Tegengas Merenwijk geeft een update:

 


Duurzame Energie Merenwijk (DEM) en Stichting Tegengas werken tegenwoordig goed samen. Ze zijn het over alles eens, behalve over het voortijdig staken van de gaslevering en het wegnemen van de gasinfrastructuur.

Er is een wijkuitvoeringsplan commissie. Hierin hebben, naast de gemeente, DEM en TegenGas een vertegenwoordiging.

 

Men is druk bezig met het voorbereiden van een enquête over de energie transitie voor hele Merenwijk. Binnen nu en 2 maanden komt deze inventarisatie. Daar zullen de stand van zaken, de ambities en de wensen van de Merenwijkers worden geïnventariseerd. Daarna wordt onderzoek gedaan naar de gewenste en mogelijke alternatieven voor verwarmen met aardgas maar ook wordt gekeken naar een geïntegreerde energieoplossing voor de Merenwijk.  

Warmtenetten vallen in andere delen van Nederland op dit moment bij bosjes om. Waarom wil de gemeente Leiden zo graag het gas voortijdig afsluiten? De gemeente denkt kennelijk dat met dwang meer wordt bereikt dan met het leveren van goede oplossingen. De gemeente zet nog steeds vol in op het Warmtelink netwerk met restwarmte uit Rotterdam, maar heeft aangegeven niemand met dwang te willen aansluiten op het hoog-temperatuur-warmtenet. Ze houdt echter wel vast aan het vervroegd stoppen met aardgaslevering.

Maar de Merenwijk bewoner beslist. Er moet keuzevrijheid zijn. Het gaat om Duurzaamheid maar ook om betaalbaarheid en haalbaarheid. Daar zet de wijkuitvoeringsplan commissie zich namens de wijkbewoners voor in.

 

Tegengas is tegen het verwijderen van  gasleidingen. Deze zijn namelijk na 2050 wellicht ook goed bruikbaar voor bijvoorbeeld waterstof. En tot 2050 is een hybride ketel een prima alternatief.

Als te weinig mensen zich inschrijven op een collectief warmtenet sluiten de gemeente toch het gas af en moet je als bewoner een minstens zo goed alternatief systeem zelf aanleggen. Dit is dan vooralsnog gebaseerd op een rekenkundig CO2 sommetje.


Er zijn gelukkig ook kansen.

De Afvalwater Zuiverings Installatie (AWZI) Rijnland heeft ook restwarmte die  voor de Merenwijk kan worden gebruikt.

Binnen  10 á 15 jaar wordt het riool in de hele wijk vervangen. Dat is een kans om relatief goedkoop een laag-temperatuur-warmtenet en of een rio-thermisch systeem aan te leggen in de hele wijk."

 

Warner Borgelt van DEM heeft een presentatie over verduurzaming van de woning.



De presentatie is te vinden op de website www.karpersenforellen.nl


Er zijn tips en uitleg over wat wel en niet slim is om te doen en wat je zelf kunt doen. Ook afwegingen of het financieel iets oplevert of alleen comfort of alleen uitstoot verminderd


Vraag: kan het energienet het aan? Liander beslist wat er waar komt.


Warmtepomp is 2x zo zuinig als HR ketel. HR++ glas is ook een aanrader. Aanschaf warmtepomp wordt alleen bij AAA gesubsidieerd. Bij 2 dingen als verduurzaming krijg je meer subsidie.


Meerdere bewoners zijn zeer enthousiast over warmtepompen. Terugverdientijd is wisselend. Op basis van berekeningen.

 

8.         Communicatie van bestuur naar leden


Peter legt de vernieuwde website uit. De vergadering geeft complimenten voor de aantrekkelijke vormgeving. Er is wel een wens om het archief wat langer terug te laten gaan. (NB. aan dit verzoek is inmiddels voldaan)

Het bestuur roept de leden op om vooral te laten weten of er wensen zijn voor de website of dat er iets gemist wordt.

Het bestuur roept de leden ook op om technische zaken m.b.t de woningen te delen, evenals tips voor verduurzaming of renovatie. Dan wordt dat deel van de website een mooie verzameling met bruikbare informatie voor alle bewoners.

U kunt alles doorgeven via het contactformulier op de website of door een mail te sturen naar de secretaris. De adressen vindt u in ons logo bovenaan dit verslag.

 

In de vorige vergadering is al medegedeeld dat we alleen nog persoonlijk en digitaal met de leden communiceren, niet meer op papier. Dat betekent dat U vooral email krijgt van de vereniging. We hebben gemerkt dat deze mail soms ook in de mappen ongewenst/spam/reclame terecht komt. Of dit gebeurt hangt af van de filters die op uw mail programma zitten. Dit kunnen wij als verzender niet beïnvloeden. Wat U wel kunt doen is regelmatig in deze folders kijken en de mail die u wel in uw postvak/inbox wilt krijgen daar actief heen ‘slepen’ zodat uw mail programma in de toekomst ons mail adres niet meer ziet als ongewenst.

 

9.         Rondvraag

De populieren langs het pad in de Veerpolder zullen de komende 10 jaar door Teylingen worden vervangen door andere inheemse soorten zoals iepen en essen. Dit zal in fases geschieden, te beginnen aan de kant van de Broekweg.


Wij danken de Tweemaster en de Kwintijn voor het beschikbaar stellen van de ruimte in hun gebouw. De vergadering wordt afgesloten met een drankje.

31 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page