

29 sep 2024
Op deze pagina zijn onze eigen activiteiten op het gebied van verduurzaming/ energietransitie opgenomen. Tevens vindt u informatie en doorverwijzing naar andere organisaties.
Ontwikkelingen m.b.t. duurzaamheid en energietransitie in 2024
Wij hebben in september 2024 de hiernaast weergegeven nieuwsbrief over de energietransitie uitgebracht.
​
In deze nieuwsbrief willen wij u graag informeren over de ontwikkelingen met betrekking tot de energietransitie, zoals die in juni/ juli in twee wijkbijeenkomsten door de gemeente zijn toegelicht. Het verslag van de gemeente van deze wijkbijeenkomsten is in deze nieuwsbrief als bijlage bijgevoegd.
Presentaties DEM en Tegengas op de Algemene Ledenvergadering in april 2024
Update van Oscar Gennissen van Stichting Tegengas Merenwijk:
Duurzame Energie Merenwijk (DEM) en Stichting Tegengas werken tegenwoordig goed samen. Ze zijn het over alles eens, behalve over het voortijdig staken van de gaslevering en het wegnemen van de gasinfrastructuur.
Er is een wijkuitvoeringsplan commissie. Hierin hebben, naast de gemeente, DEM en TegenGas een vertegenwoordiging.
Men is druk bezig met het voorbereiden van een enquête over de energie transitie voor hele Merenwijk. Binnen nu en 2 maanden komt deze inventarisatie. Daar zullen de stand van zaken, de ambities en de wensen van de Merenwijkers worden geïnventariseerd. Daarna wordt onderzoek gedaan naar de gewenste en mogelijke alternatieven voor verwarmen met aardgas maar ook wordt gekeken naar een geïntegreerde energieoplossing voor de Merenwijk.
Warmtenetten vallen in andere delen van Nederland, op dit moment bij bosjes om. Waarom wil de gemeente Leiden zo graag het gas voortijdig afsluiten? De gemeente denkt kennelijk dat met dwang meer wordt bereikt dan met het leveren van goede oplossingen. Zij zet nog steeds vol in op het Warmtelink netwerk met restwarmte uit Rotterdam, maar heeft aangegeven niemand met dwang te willen aansluiten op het hoog-temperatuur-warmtenet. Ze houdt echter wel vast aan het vervroegd stoppen met aardgaslevering.
Maar de Merenwijk bewoner beslist. Er moet keuzevrijheid zijn. Het gaat om Duurzaamheid maar ook om betaalbaarheid en haalbaarheid. Daar zet de wijkuitvoeringsplan commissie zich namens de wijkbewoners voor in.
Tegengas is tegen het verwijderen van gasleidingen. Deze zijn namelijk na 2050 wellicht ook goed bruikbaar voor bijvoorbeeld waterstof. En tot 2050 is een hybride ketel een prima alternatief.
Als te weinig mensen zich inschrijven op een collectief warmtenet sluit de gemeente toch het gas af en moet je als bewoner een minstens zo goed alternatief systeem zelf aanleggen. Dit is dan vooralsnog gebaseerd op een rekenkundig CO2 sommetje.
Er zijn gelukkig ook kansen:
De AfvalWaterZuiveringInstallatie (AWZI) Rijnland heeft ook restwarmte die voor de Merenwijk kan worden gebruikt.
Binnen 10 á 15 jaar wordt het riool in de hele wijk vervangen. Dat is een kans om relatief goedkoop een laag-temperatuur-warmtenet en of een rio-thermisch systeem aan te leggen in de hele wijk."
Warner Borgelt van DEM geeft een presentatie over woning verduurzaming.
De presentatie is te vinden onder bijgaande knop.
​
In de presentatie vindt u tips en uitleg over wat wel en niet slim is om te doen en wat je zelf kunt doen. Ook afwegingen of het financieel iets oplevert of alleen comfort of alleen uitstoot verminderd.
De discussie na afloop van de presentatie:
​
Vraag: kan het energienet het aan? Liander beslist wat er waar komt.
HR++ glas is ook een aanrader.
Warmtepomp is 2x zo zuinig als HR ketel. Aanschaf warmtepomp wordt alleen bij AAA gesubsidieerd. Meerdere bewoners zijn zeer enthousiast over warmtepompen. Terugverdientijd is wisselend. Op basis van berekeningen.
​
Bij 2 dingen als verduurzaming krijg je meer subsidie.
Ontwikkelingen energietransitie in 2023
​
Gemeente Leiden:
​
Op de website van de gemeente Leiden staat onder meer het volgende te lezen over de ontwikkelingen m.b.t. de energietransitie in de Merenwijk:
​
"In 2050 is elke wijk in Leiden aardgasvrij. De Merenwijk is als ‘startwijk’ een van de eerste wijken waar we mee aan de slag gaan. Dat betekent dat in deze wijk een plan wordt gemaakt waarin we beschrijven hoe de overschakeling op schonere energie stap voor stap mogelijk wordt. De manier waarop dit gaat gebeuren, ligt nog helemaal open.
De gemeente gaat de overstap samen en in overleg met bewoners, bewonersinitiatieven, netbeheerder en woningcorporaties maken. Een duurzame Merenwijk maken we met elkaar. Samen schrijven we een plan waarin we onze keuzes vastleggen.
Onze inschatting is dat dit plan in 2024 voor goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. De Merenwijk is met 6.000 woningen een grote wijk, met verschillende buurten waar bewoners straks uit verschillende duurzamere energieoplossingen gaan kiezen. Het wijkuitvoeringsplan waarmee we nu starten, gaat over Leedewijk Noord en Zuid, Zijlwijk Noord en Zuid en de Rodes. Dat zijn buurten met voornamelijk eengezinswoningen, die ondanks dezelfde bouwperiode toch nog behoorlijk kunnen verschillen. Merenwijk-Centrum, Slaaghwijk en het bedrijventerrein Merenwijk krijgen op termijn een eigen wijkuitvoeringsplan. Met de verschillende buurten is er steeds overleg en worden er afspraken gemaakt over de plannen. In dat plan per wijk beschrijven we samen de manier waarop de overstap naar schonere energie in de Merenwijk wordt gemaakt."
Wijkgesprekken
In mei 2023 hebben wijkgesprekken plaatsgevonden in de Merenwijk, waarin onder meer de volgende zaken zijn besproken:
​
De gemeente heeft voor de energietransitie geen kant en klaar plan liggen. In de Transitievisie Warmte die de gemeente in opdracht van het rijk maakte, staat wat de mogelijkheden voor Leiden en de Merenwijk zijn, en hoe de gemeenteraad tot keuzes wil komen. Maar er staat niet in wát er gekozen moet worden. Dat bepalen bewoners zelf. Voor de gemeenteraad is daarbij wel belangrijk dat het aansluit bij gemeentelijk beleid. Dat houdt in dat het alternatief duurzaam is. Dat in het geval van een collectieve oplossing, de leveringszekerheid gegarandeerd is. En dat het betaalbaar is.
​
De gemeente zet in op een multi-bronnenstrategie. Omdat Leiden niet afhankelijk wil zijn van één bron en omdat alle bronnen hard nodig zijn. Er wordt ingezet op de ontwikkeling van regionale bronnen, zoals restwarmte uit Rotterdam en geothermie. De warmte van deze bronnen wordt onder andere via WarmtelinQ (WLQ+), een transportnetwerk van de Rotterdamse haven via Rijswijk naar Leiden getransporteerd. Ook wil de gemeente lokale bronnen benutten, zoals aquathermie (warmte uit oppervlaktewater) en riothermie (warmte uit rioolwater). Het bestaande stadswarmtenet, van Vattenfall, kan een deel van de warmte vervoeren, maar er zullen ook nieuwe warmtenetten aangelegd worden. Of een warmtenet voor de Merenwijk de beste oplossing is, is nog niet duidelijk. En ook niet wat de bron daarvan zal zijn. Bewoners hoeven niet bang te zijn dat de wijk al van het aardgas wordt afgesloten voordat er een duurzaam en betaalbaar alternatief is. Er kan namelijk ook altijd nog gekozen worden voor een individuele oplossing.
​
Zie verder het verslag van de wijkgesprekken in bijgevoegd pdf bestand.
Interview DEM en Tegengas Merenwijk in Leidsch Dagblad (4 augustus 2023)
​
In een interview met het Leidsch Dagblad geven Oscar Gennissen (Tegengas Merenwijk) en Tjitske Veldkamp (DEM) aan hoe zij een belangrijke bijdrage willen leveren aan het ontwikkelen van het plan om de omschakeling van fossiele brandstoffen naar schone bronnen voor warmte en electriciteit voor de Merenwijk tot stand te brengen.
​
In bijgaand pdf bestand vindt u de weergave van het interview
Duurzame Energie Merenwijk (DEM)
Op de website van Duurzame Energie Merenwijk vindt u veel informatie over de verduurzaming van uw huis. Via bijgevoegde knop kunt u naar de website klikken.
Op de site van DEM vindt u onder meer een beschrijving van mogelijke duurzame aanpassingen aan ons type woning. Via bijgevoegde link kunt u dat rapport downloaden.
Tijdens de presentatie op de ALV 2022 liet Peter Engbers onder veel meer onderstaande tabel zien waarin u een overzicht aantreft van duurzaamheidsaanpassingen die u zou kunnen overwegen in uw woning, waarbij is aangegeven welke mate van effectiviteit van iedere maatregel wordt verwacht.
​
Tegengas Merenwijk
TegenGas Merenwijk vindt dat de energietransitie betaalbaar, haalbaar en duurzaam moet zijn. Dat vereist ook concrete berekeningen van de verschillende maatregelen over de vermindering van de CO2-uitstoot.
Zij verwachten lagere kosten omdat de verschillende maatschappelijke effecten in de dan geldende circulaire economie zullen zijn verdisconteerd.
​
Nu de gemeente stelt dat zij slechts een regierol vervult wil TegenGas de gemeente wijzen op haar verantwoordelijkheid naar de bewoners en wil TegenGas Merenwijk zich vergewissen wie nu de (eind)verantwoordelijkheid heeft.
TegenGas Merenwijk richt zich primair op validatie en objectieve verificatie van de consequenties voor de bewoner van de plannen, inclusief indirecte kosten (b.v. via gemeentefonds of via verhoging vastrecht) in relatie tot de vermindering van de CO2 uitstoot.
Om de validatie en participatie rol goed te kunnen uitvoeren volgt TegenGas Merenwijk de ontwikkelingen op de voet en verdiept zich in inhoudelijke onderwerpen. Zij verwachten dat voor de opslag van duurzaam opgewekte energie, randvoorwaardelijk voor de transitie, disruptieve innovatieve technologie uitkomst zal bieden.